2010. október 13., szerda

Szülés, szabadon avagy mondjam vagy ne mondjam...

Nos, nem is tudom hogyan kezdjem. Jó kis blog ez, babás, meg minden, de ha már itt ez a blog, akkor a magam módján kiállhatnék valamiért, amiben hiszek. Az is lehet, hogy okosabb csendben lenni, ebben a témában, azonban, ha mindig csendben vagyunk, mikor valamilyen sérelem ér, akkor sosem változik semmi. Lehet, hogy ez a bejegyzés senkit nem fog megváltoztatni, de abban bízom, hogy legalább elgondolkodtat és arra sarkall majd egyeseket, hogy tájékozódjanak, mielőtt ítéletet mondanak.
Hogyan is kezdhetném.. Akik ismernek tudják, hogy Bibó kórházban született. Gyorsan és komplikáció mentesen. Nem háborítatlanul, de minden nagyobb beavatkozástól mentesen. Ebben része volt annak, hogy tudat alatt erre készültem, hogy valamelyest utánanéztem, és nagy szerencsém is volt, hogy gyorsan és gördülékenyen ment. Tudom, sokan nem mondhatják el ugyanezt. Mindenki története más. Ez a jó, hogy mások vagyunk.
Miután Bibó született, komolyabban beleástam magam a "baba témába". elolvastam könyveket, és új embereket sodort az utamba az élet. Megismerhettem olyan anyukákat, akik a nagy átlagtól eltérően vélekednek a szülésről. Annak ellenére, hogy ez közös bennük, ők maguk mégsem egyformák. Sokat köszönhetek nekik és annak, hogy megismerhettem a nézőpontjukat.
Soha nem értettem, hogy komoly témákban miért nem fér meg egymás mellett két vélemény. Az emberek miért akarnak mindent egy kaptafára húzni, miért kell egyetérteni mindenben. Túl sok vitának, alaptalan indulatnak voltam tanúja az elmúlt napokban, a szülés optimális helyét, és körülményeit illetően. Nagyon elszomorító ez szerintem.
Azt gondolom eljött az ideje, már nagyon régen, hogy próbáljunk meg gondolkodni és ne hagyjuk, hogy megrögzött elméletek és ostoba sztereotípiák irányítsanak minket.
Számomra nagyon fontos ügy, hogy itthon, ahol együtt élünk, mi nők, szabadon eldönthessük, hogy hol, kivel és milyen módon adunk életet a gyermekünknek. Ma ez lehetetlen sajnos. Pedig nem vagyunk messze attól, hogy elérjük azt, hogy mindenki békében ott szüljön, ahol ő maga biztonságban érzi magát. Mert ott a legkisebb a baj előfordulásának az esélye, ahol a nő nem fél, hanem biztonságban érzi magát, hiszen, ha az anya jó helyen van, akkor a baba is, ilyenkor ők még elválaszthatatlanok. Sőt, még hosszú-hosszú ideig így van, még ha sokan ezt meg is kérdőjelezik.
Így fogadjuk el, hogy ami "nekem" jó, az nem biztos, hogy másnak is jó. Ha az emberek jelentős része elfogadná azt a lehetőséget, hogy máshogyan is lehet, sokkal könnyebb lenne mindenkinek.
Szeretném, hogy a szülés végre itt is szabad legyen. Nem az otthonszülés a lényeg itt önmagában, bár kétségtelen, hogy a legmarkánsabb része a témának. Fontos, hogy aki otthon szeretne gyermeket világra hozni, az megtehesse, jogszerűen, nyugodtan, abban a tudatban, hogy rendelkezésre áll egy háttérkórház, ahol ellátják, késedelem és előítéletek nélkül. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy aki kórházban szül, eldönthesse, hogy milyen beavatkozásokat kér, és ezt a döntést minden információ teljes tudatában tegye. Jó lenne, ha a szülést végre mi, szülő nők irányítanánk, nem pedig valaki más. Ha mi lennénk a központban a szülés alatt. szeretném, ha nem választanának el a családomtól az újszülött csecsemővel. Ha a család valóban egyből család lenne.
Lehetne még hosszan sorolni és részletesen kiemelni, mi minden hiányzik még a békés szüléshez, most azonban azt tartom fontosnak, hogy mindenki tájékozódjon, mielőtt véleményt alkot.
Olvasson, kérdezzen, sokat..

Ami engem illet, a következő gyermekem is kórházban fog világra jönni és bízom benne, hogy mikor eljön ez az idő, ez már választás lesz, nem egyetlen lehetőség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.